Juoksumaton valinta: Millainen on minulle sopiva juoksumatto? OSA 1

Heipä hei!

Aloitan kirjoitukseni Kuntoblogiin asiapainotteisella pläjäyksellä juoksumaton yksilöllisestä valinnasta. Työskennellessäni kuntoilulaitteiden myynnin parissa, havaitsin tämänkaltaiselle kattavalle ohjeelle selkeää tarvetta asiakkaiden keskuudessa huolimatta siitä, oliko asiakkaanani yksityishenkilö vai yhteisö. Tässä se nyt tulee! Teksti on verrattain pitkä mutta toivottavasti palvelee oman juoksumaton hankinnasta haaveilevia.

Juoksumaton valinta kannattaa aloittaa arvioimalla omat käyttötarpeet ja käytettävissä oleva budjetti. Mitä vaativampi käyttötarve, sitä suuremmaksi ostobudjetti yleensä muodostuu. Jos budjetti on tiukka, kannattaa miettiä mitkä ominaisuudet menevät etusijalle ja mistä voidaan tinkiä. Joskus voi olla paikallaan venyttää budjettia, jotta hankkimasi laite vastaisi tarpeisiisi myös tulevaisuudessa. Juoksumattoja on saatavilla varsin monen merkkisenä, joten valinta on syytä tehdä huolella. Tuotemerkin suhteen on hyvä miettiä ainakin seuraavia seikkoja:
–          Kuinka luotettavan valmistajan laite on kyseessä?
–          Kuinka takuu toimii ja mikä on takuuaika?
–          Mikä on laitteen huollettavuus ja varaosien saatavuus takuuajan jälkeen?

Oikein valittu juoksumatto on oikein käytettynä ja huollettuna pitkäikäinen ja käyttökokemukseltaan miellyttävä harjoitusväline. Sanottakoon heti alkuun, että tavaratalojen ja postimyyntien halpamallit on hyvä kiertää kaukaa. Arvioi ainakin seuraavia käyttäjäkohtaisia tarpeita:
–          Kuinka säännöllisesti käytän juoksumattoa?
–          Onko käyttöni juoksua, kävelyä vai molempia?
–          Kuinka suuren maksiminopeuden tarvitsen?
–          Millaisia harjoitusohjelmia ja mittaustoimintoja tarvitsen?
–          Paljonko painan? (laitteen maksimikäyttäjäpaino)
–          Mihin haluan laitteen sijoittaa? (mitat)
–          Käytettävissä oleva budjetti

Valintaa helpottaaksesi voit miettiä valmiiksi, millaiset ovat tarpeesi edellä mainittujen seikkojen suhteen ja kysyä asiantuntijalta. Asiantuntevalta myyjältä kysyminen ei maksa mitään eikä velvoita mihinkään. Juoksumaton valintaa on hyvä tarkastella ensisijaisesti laitteen teknisten ominaisuuksien ja niistä itselle koituvien hyötyjen kautta.

Moottori:

Moottori on juoksumaton sydän ja maton sekä laakeroinnin ohella eniten käytössä kuormittuva komponentti. Moottoreiden osalta ilmoitettu tekninen tieto koskee useimmiten tehoa hevosvoimina. Yleisesti käytetyt moottorikoot vaihtelevat 1-3 hevosvoiman välillä. Vertailua eri toimittajien kesken hankaloittaa joidenkin valmistajien harhaanjohtava ja kaunisteltu ilmoitustapa moottoritehosta. Ilmoittamalla teho hetkellisenä tehona jatkuvan tehon sijaan, voidaan moottorin kuormituskestävyys saada näyttämään huomattavasti todellisuutta paremmalta. Luotettava ilmoitustapa on ilmoittaa teho jatkuvana tehona. Pitkäkestoiseen kävelyyn ja korkeisiin juoksunopeuksiin parhaita ovat suuritehoiset moottorityypit. Erityisesti kävelyn suhteen moni ei tulisi ajatelleeksi, että kävelyn aiheuttama jatkuva kitka maton ja alustan välissä rasittaa vetomoottoria keskinopeuksista juoksua enemmän ja siten vaatii moottorilta enemmän tehoa.

Alusta ja matto:

Matto liukuu juoksumatossa alustaa vasten, joka materiaaliltaan vaihtelee yleisesti laminoidun puun ja useiden muoviyhdisteiden välillä. Alustamateriaalin kimmoisuus yhdessä alustan iskunvaimennuksen kanssa on selkeässä yhteydessä juoksutuntumaan. Kova alusta vastaa tuntumaltaan ulkona asfaltilla juoksemista, nivelvaivaisen kannattaa suosia pehmeämpiä juoksumattoja. Alustan iskunvaimennus vaikuttaa myös juoksuaskelluksen vakauteen vaimennustekniikasta riippuen. Huonosti suunnitelluissa, edullisesti toteutetuissa juoksumatoissa vaimentimet voivat sallia alustan sivuttaisliikkeen tehden juoksutuntumasta epävakaan. Ainakin Tunturin ja Bremsheyn juoksumatoissa alustan vaimennus toimii pysty- ja pitkittäissuunnassa pitäen tuntuman vakaana ja vieden askellusta paremmin eteenpäin.

Juoksumaton alusta on kuluva osa, jonka vaihto säännöllisessä käytössä tulee jossain vaiheessa vastaan. Useimmiten alusta vaihdetaan maton vaihtotyön yhteydessä. Myös matto on siis kuluva osa ja mattomateriaalin paksuus on yhteydessä vaihtoväliin. Edullisimmat juoksumattolaitteet sisältävät usein alle 1 mm paksuisen maton, hinnaltaan korkeammissa juoksumatoissa materiaalipaksuus on maton osalta usein yli 3mm.

Juoksupinta-ala:

Alustan ja maton koko määrittävät juoksupinta-alan. Mitä suuremmat juoksunopeudet ja säännöllisempi harjoittelu, sen tarpeellisemmaksi ominaisuudeksi pinta-alaltaan suurikokoinen matto muodostuu. Pienissä juoksumatoissa koko on usein 40 x 130 cm luokkaa, suurissa esim. 55 x 150 cm. Aloittelijalle voi riittää juoksupinta-alaltaan pienehkökin malli, joskin juoksijan koolla ja juoksutekniikan vakaudella on tässä oma merkityksensä.

Nopeus ja kaltevuuskulma:

Valmistajasta ja mallista riippuen nopeuden säätöalue on yleisesti välillä 0,5-22 km/h. Edullisissa matoissa maksiminopeus jää usein alle 20 km/h, joskus paljonkin alle sen. Valinnassa kannattaa huomioida omat mieltymykset juoksunopeuden suhteen. Järkevintä on hankkia juoksumatto, joka ei haluamassasi käytössä joudu toimimaan aina suorituskykynsä äärirajoilla. Suorituskyky lisää laitteen kestoikää kovassa käytössä. Tarvitsemaasi maksiminopeutta arvioitaessa voit käyttää apunasi seuraavia suuntaviivoja ulkoliikunnan nopeuksista: Ripeä kuntokävely 6 km/h, hölkkä 9 km/h, juoksu 12-15 km/h. Jos harjoittelet esimerkiksi maratonia varten, alla on muutama loppuaika ja sitä likimain vastaava keskinopeus, joista voit päätellä itsellesi sopivan harjoitusvauhdin:
–          6 tuntia: 7 km/h
–          5 tuntia: 8,4 km/h
–          4 tuntia: 10,5 km/h
–          3,5 tuntia: 12 km/h
–          3 tuntia: 14 km/h

Kaltevuuskulman säätö on myös juoksumaton tärkeä ominaisuus. Se mahdollistaa mäkinousun harjoittelun myös Pohjanmaan lakeuksilla ja on oleellinen ominaisuus juoksumaton valmiiden harjoitusohjelmien toteuttamisessa. Halvimmissa kaltevuuskulmasäädettävissä malleissa maksiminousu on usein <10 %, hinnakkaammissa jopa 15 %.

Sykemittaus ja sykeohjaus:

Useimmissa juoksumatoissa on vakiona mahdollisuus sykemittaukseen käsikahvoissa, mikä yksinään ei ole kovinkaan miellyttävä tapa mitata sykettä, ellei harjoittelu ole pelkästään kävelyä. Varmista juoksumattoa hankkiessasi, että laitteeseen on ainakin lisävarusteena mahdollisuus kytkeä sykevyö. Saatavilla on analogisia ja digitaalisia sykevöitä, joista digitaalisella mallilla on mahdollista saada hyvinkin tarkkaa tietoa oman kehon toiminnasta harjoiteltaessa. Sykemittari on paras tapa seurata oman kunnon kehittymistä! Sykeohjaustoiminnolla juoksumatto pitää huolen sykkeestäsi ja joko keventää vastusta tai koventaa sitä pitääkseen sykkeesi tasaisena.

Hallintapaneeli:

Näytön ja hallintapaneelin osalta on hyvä kiinnittää huomiota erityisesti selkeyteen ja painikkeiden vähäiseen määrään. Useimmille käyttäjille yksinkertaisuus luo oikeutetun mielikuvan laitteen helppokäyttöisyydestä. Näytön tekniikka vaihtelee hintaluokan mukaan halvimpien mallien pienistä yksivärinäytöstä aina hinnakkaampien mallien +10” täyden väriskaalan TFT”-näyttöihin.

Harjoitusohjelmat:

Valmiiden harjoitusohjelmien määrä vaihtelee laitteen hintatason mukaan muutamasta valmisohjelmasta aina kymmeniin ohjelmiin ja mahdollisuuteen tallentaa omia harjoitusohjelmia. Hinnakkaammista malleista harjoitusohjelmia voi myös tallentaa kunkin käyttäjän henkilökohtaisen käyttäjäprofiilin alle, mikä on hyvä ominaisuus esimerkiksi perhekäytössä.

Tilantarve, säilytettävyys ja liikuteltavuus:

Juoksumaton valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota myös käytännöllisyyteen käyttäjän kotona. Suuressa esittelytilasta valittu jättimäinen juoksumatto saattaa muodostua pienen yksiön painajaiseksi. Myös laitteen ulkomitat kaipaavat siis huomioimista. Säilytettävyyttä helpottamaan on useisiin juoksumattoihin rakennettu nostomekanismi, jolla laitteen vaakatasossa oleva juoksuosa voidaan nostaa ja lukita pystyasentoon. Tämä vähentää laitteen vaatimaa säilytystilaa oleellisesti. Useimmista juoksumatoista löytyvät myös asiamukaiset siirtopyörät laitteen siirtämistä varten kokoon taitettuna.

Takuu ja huolto:

Juoksumattojen takuuajat vaihtelevat yleisesti markettien halpatuontilaitteiden 1 vuoden takuusta tunnettujen valmistajien jopa 3 vuoden takuisiin (esim. Tunturin parhaat juoksumatot). Oleellista käytännön kannalta on myös takuuhuollon saatavuus vikatilanteen yllättäessä. Kuljettaako asiakas laitteen itse huollettavaksi vai tulevatko huoltopalvelut kotiisi? Kuntokaupassa olemme päätyneet edustamaan sellaisia tuotemerkkejä, joiden laatuun ja huoltopalveluihin voimme luottaa. Meille on tärkeää, että asiakkaamme voivat olla tyytyväisiä hankintaansa myös huoltotarpeen ilmaantuessa.

Toivottavasti löysit edeltä hyödyllistä tietoa tulevan juoksumattosi valintaa ajatellen. Aiheesta tullaan julkaisemaan lisäinfoa Kuntoblogissa myös videomateriaalin muodossa.

Treeni-iloa syksyn kuntoiluihin!

-Antti-

Julkaistu kategoriassa Juoksumatot, Kuntolaite-testit avainsanoilla , kirjoittanut .

Antti Heino

Antti toimii kuntoblogissa vierailevana kirjoittajana ja omaa 20-vuotisen kokemuksen kuntosalilla tapahtuvasta, kehonrakennustyyppisestä voimaharjoittelusta. Antin liikunnallinen elämäntapa sai alkunsa alle kouluikäisenä eri joukkuelajeista ja muuttui myöhemmin kreikkalais-roomalaisen painin kautta pääosin yksilölajipainotteiseksi, pitäen sisällään muutamia kamppailulajeja sekä voimaharjoittelua. Hyvinvointiteknologian insinööriksi valmistunut Antti suhtautuu intohimoisesti terveyden ja suorituskyvyn edistämiseen liikunnan, levon sekä ravinnon avulla ja kokeilee mielellään asioiden toimivuutta omassa arjessaan. Nykyisin viikoittainen ”liikunta-annos” koostuu voimaharjoittelusta, päivittäisistä kävelylenkeistä, luontoliikunnasta sekä uinnista ja kuntonyrkkeilystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *