Leuanveto- ja punnerrushaaste (OSA 1) – voimaa vähän treenanneelle naiselle

Salilla treenaaminen sekä lihaskunnon säännöllinen harjoittaminen ja kasvattaminen ovat olleet minulle aikalailla vieras käsite. En ole nähnyt yläkropan treenaamista ja voiman kehittämistä mitenkään välttämättömänä. Ainoat ”hauisharjoitukset” olen saanut rakkaan harrastukseni ratsastuksen parissa pidellessäni vastaan 600 kiloista hevosta kuskaamassa minua ympäri kenttää kesken harjoitusten. 😀 Toisin sanoen yläkropan lihasvoima on vain jäänyt yksinkertaisesti hankkimatta. Tullessani töihin Kuntokaupalle, kuulin muutaman inspiroivan tarinan naisista, jotka olivat yllättävän lyhyessäkin ajassa saaneet kehitettyä yläkropan voimaa ja saavuttaneet huimaa kehitystä esimerkiksi leuanvedoissa. Tästä hyvä esimerkki on Milla Vahtila, joka sai neljän kuukauden aikana kehitettyä leuanvetonsa nollasta yli kahteenkymmeneen! Niinpä päätin, että nyt on minun aikani! Katsotaan kuinka tämän voimattoman likan käy, kasvaako hauis vai ei?

Lihaskuntohaaste

Leuanvedot ja punnerrukset ovat lihaskuntoharjoittelun perusliikkeitä. Molemmat liikkeet ovat olleet minulle lähes tabun omaisia. Kumpaakaan liikettä en osaa tarpeeksi hyvin, joten olen mielummin jättänyt ne kokonaan tekemättä. 😉 Projektin alkaessa teimme alkutestin lähtökunnon selvittämiseksi. Tässä tulokset:
– Saatujen leukojen määrä: 0
– Saatujen punnerrusten määrä: 10 (naisten punnerruksia)

Tämän lihaskuntohaasteen tavoitteita ovatkin leuanvetojen ja punnerrusten oppiminen kunnolla sekä tietysti toistojen määrän kasvattaminen!
– leuanvetotavoite: 10 leukaa
– punnerrukset: 50 punnerrusta

Tavoitteiden saavuttamiseksi teen monipuolisia harjoituksia 3-4 kertaa viikossa. Treeniohjelmaan kuuluu leuanveto-harjoittelupäivä, yleinen kuntoharjoittelupäivä sekä maksimi toistojen / viikko kehittymisen seurantapäivä. Tarkempaa tietoa treeniohjelmasta ja edistymisestä tulossa projektin edetessä.

Punnerruksia voi tehdä myös siirrettävän leuanvetotangon kanssa!

Siirrettävä leuanvetotanko on myöskin oiva apu punnerruksien tekemiseen.

Lähtötasosta ei pääse kuin ylöspäin...

Ei se punnerruksien teko ollutkaan niin helppoa…

Miten aloitan leuanvedot?

Jos leuanvetoja alkaa harjoittelemaan ja lähtötaso on 0, mistä kannattaa aloittaa? Ensimmäiseksi pitää olla leuanvetotanko tai miksei myös jokin muu palkki mistä saa hyvän otteen. Valikoimaa riittää, itse otin käyttöön siirrettävän leuanvetotangon. Sen kanssa pääsen tekemään leuanvetoja sekä pystyn hyödyntämään laitetta myös punnerrusten tekoon.

Aloitan haasteeni tekemällä leuanvetoharjoituksia pikku hiljaa. Ensimmäisenä aloitin vain roikkumalla tangolla. Varsinaiset leuanvetoharjoitukset tein ottamalla penkin leuanvetotangon alle, nousin penkille seisomaan ja nostin itseni leuanvedon yläasentoon – leuka tangon yläpuolelle. Tästä asennossa, pikku hiljaa aloin laskemaan itseäni alas päin, hitaasti. Kyseinen harjoitus antoi jo kivasti tuntumaa lihaksille. Toistin harjoitusta sarjoina: 3 laskeutumista putkeen ja pieni tauko. Samanlaisen harjoituksen tein yhteensä 4 kertaa, eli laskeutumisharjoituksia tuli yhteensä 12.

Leuanveto avustettuna

Yksi tapa tehdä avustettua leuanvetoa on keventää kehon vastusta voimakuminauhan avulla. Kuminauha sidotaan tankoon, ja sen päälle noustaan seisomaan tai lasketaan sille painoa. Näin kuminauha tekee osan työstä puolestasi. Kuminauhoja on eri vahvuisia kevyestä erittäin raskaaseen. Harjoituksia voi aloittaa vahvemmalla kuminauhalla ja harjoituksen alkaessa sujua, voi vaihtaa kuminauhaa kevyempään. Testasin avustettua leuanvetoa ensin kevyellä voimakuminauhalla (punainen) ja sen jälkeen koitin raskasta voimakuminauhaa (lila). Kevyellä kuminauhalla kokonainen leuanveto ei vielä onnistunut, mutta raskaan kuminauhan avulla sain tehtyä leuanvetoja ylös asti! Toinen hyvä vaihtoehto avustettujen leuanvetojen tekemiseen on kutsua apuvoimia paikalle. Eli ei muuta kuin kaveri mukaan auttamaan ja keventämään painoa leuanvedon ajaksi.

Kevyellä voimakuminauhalla ei ihan päästy loppuun asti.

Kevyellä voimakuminauhalla en ihan päässyt loppuun asti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jes! Raskaan voimakuminauhan kanssa päästiin ylös asti.

Jes! Raskaan voimakuminauhan kanssa pääsin ylös saakka.

Näillä vinkeillä startataan Lihaskuntohaaste käyntiin! Olisi kiva, jos seuraisit kehittymistäni täällä Kuntoblogissa. Tsemppaa minua ylittämään itseni, toivottavasti minäkin onnistun tämän haasteen myötä inspiroimaan sinua tekemään samoin! 🙂

Lihaskuntohaaste alkakoon!

Lihaskuntohaaste alkakoon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *