Suunnitteletko juoksumaton hankintaa ja sen sijoittamisesta parvekkeelle tai autotalliin? Laitteen saaminen pois tieltä sisätiloista ja kuntoileminen hieman viileämmässä kuulostaa hyvältä, mutta kestävyyden ja takuun kannalta idea on lähtökohtaisesti huono. Lisäksi kuntoilu liian kosteassa ilmassa ei ole terveyden kannaltakaan paras ratkaisu. Alla hieman seikkoja, jotka on syytä ottaa huomioon juoksumaton sijoituspaikkaa pohtiessa.
Siisteyden huomioiminen juoksumaton sijoittamisessa
Parvekkeelle, terassille, autotalliin tai muuhun viileään tilaan asennettaessa juoksumaton kestävyys asetetaan normaalia kovemmalle rasitukselle. Ehkä ongelmallisin asia näissä tiloissa on kuitenkin niiden siisteys. Hiekkaa ja pölyä kulkeutuu herkemmin juoksumaton moottoritilaan ja maton alle likaamaan ja aiheuttamaan ongelmia, kuin normaaleissa sisätiloissa. Etenkin autotallit ovat tässä suhteessa huonoja paikkoja juoksumatolle, vaikka toki siistejäkin autotalleja on. Lähes aina, oli lattia kuitenkin kuinka puhdas tahansa, autotallin betonilattiasta kulkeutuu kiviainesta kenkien mukana juoksumatolle ja siitä pohjalevylle. Pohjalevyssä kiviaines kuluttaa juoksumaton nopeasti käyttökelvottomaksi.
Mikäli kuitenkin päätät asentaa laitteen johonkin yllä mainituista tiloista ja todennäköisesti luopua laitteen takuusta, koska laitteen sijoituspaikka ei vastaa valmistajan asettamia vaatimuksia, on laitteen käyttöiän pidentämiseksi hyvä muistaa pitää huolta siisteydestä.
Tärkeimmät säännöllisesti tehtävät toimenpiteet juoksumaton puhdistuksessa ovat:
– juoksumaton moottoritilan imurointi
– juoksumaton pintojen, kuten maton, pohjalevyn ja jalustojen, puhdistus kostella liinalla
Myös juoksumaton ympäröivän tilan puhtaudesta ja pölyttömyydestä tulee pitää huolta, jotta pölyä ja kiviainesta kulkeutuisi laitteeseen mahdollisimman vähän. Moottorin kotelo lähtee irti useimmista juoksumatoista melko helposti löysäämällä muutamaa kiinnitysruuvia, jolloin moottoritilan pääsee imuroimaan. Ennen imurointia pitää virtajohto irrottaa seinästä, ettei tule vahinkoja ja imurointi on syytä tehdä hyvin varovasti, jotta moottoritilan osat eivät vaurioidu. Juoksumaton suojamatto helpottaa alustan puhtaanapitoa ja estää voiteluaineen valumisen lattialle.
Puhdistusohjeet pätevät toki myös sisätiloihin sijoitettuihin juoksumattoihin, mutta näiden toimenpiteiden arvo vain kasvaa, mikäli tila on altis lian kertymiselle.
Ilman lämpötilan ja kosteuden huomioiminen juoksumaton sijoituksessa
Toinen juoksumaton sijoittamisen kannalta merkittävä ongelma terassin ja autotallin kaltaisissa tiloissa saattaa muodostua huoneilmasta. Juoksumatto on suunniteltu käytettäväksi normaalissa huonelämpötilassa. Liian alhaisessa tai korkeassa lämpötilassa, olot muuttuvat juoksumatolle epäsuotuisimmiksi, mikä nostaa rikkoontumisen riskiä.
Esimerkiksi parvekkeella suorassa auringonpaisteessa ilman lämpötila saattaa nousta hyvinkin korkeaksi, minkä lisäksi aurinko vielä kellastuttaa ja haurastuttaa osia. Tästä syystä kuntolaitetta ei tulisi koskaan sijoittaa suoraan auringonpaisteeseen. Liian kylmässä matto taas kangistuu, jolloin vetomoottori joutuu normaalia kovemmalle rasitukselle ja matto vaurioituu herkemmin. Autotallin lattialla lämpötila saattaa olla matalampi kuin pään korkeudella, mikä kannattaa ottaa huomioon, kun arvioi tilan lämpötilaominaisuuksia.
Käyttölämpötilasuosituksissa on eroja eri juoksumattojen välillä. Esimerkiksi Tunturi Go Run 50:lle ohjekirja määrittää käyttölämpötilan välille 10-35°C ja säilytys lämpötilan välille 5-45°C, mutta käytännössä ideaali käyttölämpötila on n. 17-23 asteen välillä. Etenkin alhaisemmissa alle 17 asteen lämpötiloissa, matto kangistuu jo huomattavasti rasittaen näin vetomoottoria normaalia enemmän.
Ilman lämpötilan lisäksi myös ilmankosteudella on merkitystä. Erittäin alhainen huoneilman suhteellinen kosteus edesauttaa staattisen sähkön syntymistä, mikä saattaa aiheuttaa vikoja juoksumaton sähkökomponenteissa. Staattista sähköä syntyy erityisesti kovilla talvipakkasilla, kun suhteellinen ilmankosteus on alle 35%. Myöskään liian korkea yli 80% ilmakosteus ei saisi ylittyä tilassa, jossa juoksumattoa käytetään. Kosteassa ilmassa lika tarttuu herkemmin pintoihin ja kerääntyy näin herkemmin aiheuttamaan ongelmia. Kosteassa myös hengittäminen on raskaampaa, joten se ei ole juoksijankaan näkökulmasta optimaalinen tilanne.
Äkillisessä ja suuressa ilmankosteuden vaihtelussa kosteus saattaa jopa tiivistyä juoksumaton metallipinnoille aiheuttamaan ruostumista.
Kun kaikki epäsuotuisat tekijät yhdistyvät juoksumaton sijoitustilassa, on jo hyvin todennäköistä, että laitteen kunnon kanssa tulee ongelmia – joskus lyhyessäkin ajassa. On hyvä muistaa, että juoksumaton valmistajan myöntämä takuu ei ole voimassa tilanteissa, joissa juoksumatto on sijoitettu tilaan, jonka lämpötila, ilmankosteus tai siisteys eivät vastaa valmistajan käsitystä normaalista sisähuonetilasta. Nämä asiat on siis syytä varmistaa jo ennen hankinnan tekemistä.
Alla vielä lyhyesti listattuna juoksumaton sijoituksen pääpointit, jotta kuntalaitteelta voidaan odottaa mahdollisimman pitkää ja helppohuoltoista käyttöikää.
Juoksumatto tulee sijoittaa tilaan jossa:
– huonelämpötila on tasainen n. 20°C
– ilmankosteus on sopiva sekä laitteen että kuntoilijan kannalta (35-80%)
– laite ei ole suorassa auringon paisteessa
– siisteydestä pidetään huolta säännöllisesti
Juoksumaton puhdistukseen liittyen kannattaa lukea myös aikaisempi juttu ”Juoksumaton puhdistus ja huoltovoitelu”.
Tämä artikkeli on laadittu yhteistyössä Tunturin huolto-organisaation kanssa.