Metallisydän-bloggaajan vinkit toimivan kotikuntosalin rakentamiseen

Monet aktiiviliikkujat haluavat rakentaa kotiinsa oman kuntosalin. Kotikuntosali on loistava ratkaisu varsinkin, jos haluaa treenata usein ja omassa rauhassa. Ja toki lyhyt matka salille on ehkä se suurin plussa! Jututimme Metallisydän-blogista tuttua Jari Auteretta ja kyselimme pro-tason kotitreenaajan parhaat vinkit toimivan kotikuntosalin rakentamiseen. Miehellä onkin selkeä mielipide siitä, miksi juuri kotikuntosali on loistava paikka treenata:

Kotikuntosali on todella kätevä paikka treenata silloin, kun aika ei riitä lähtemään kauemmas. Kotikuntosalille voi mennä treenaamaan juuri silloin, kun haluaa ja sen aukioloajat on ihan itse määritettävissä!  Kotikuntosalilla on myös harvemmin ruuhkaa ja stereoissa soi juuri se musiikki, jota milloinkin itse haluaa kuunnella. 🙂

Voiko kotona treenata kunnolla?

Kotisalilla voi tietenkin treenata juuri niin kovaa kuin itse haluaa. Tietysti kannattaa suunnitella itselleen sellainen treeniohjelma, jonka voi toteuttaa myös kotisalinsa laitteilla/välineillä – tai vastaavasti hankkia sellainen välineistö, jolla pystyy haluamansa treenin tekemään. Jari Autere treenaa sekä kaupallisella kuntosalilla että omalla kotisalillaan:

Teen kotisalillani ihan samanlaisia treenejä kuin kaupallisella kuntosalilla, eli bodaustreeniä yksi tai kaksi lihasryhmää kerrallaan. Toki välillä tulee tehtyä voimatreenejäkin, jolloin liikkeissä liikkuu hiukan isommat raudat. Treenaan 4-5 kertaa viikossa, joista osan treeneistä kotikuntosalilla, osan lähistöllä olevalla ”oikealla” kuntosalilla. Kotikuntosalia tulee siis käytettyä viikoittain. 

Millaisen tilan kotikuntosali vaatii?

Kotikuntosali vaatii tietenkin jonkin verran tilaa, ja sali rakennetaan yleensä joko tyhjäksi jääneeseen huoneeseen, varastoon tai tyypillisimmässä tilanteessa autotalliin. Jari Autereen kotikuntosali on rakennettu autotalliin:

Kotikuntosalini on rakennettu autotalliin, jonka jaoin väliseinällä kahteen osaan. Nyt toinen puoli autotallista toimii kuntosalina ja toinen puoli varastona. Autoa ei kyllä enää autotalliin mahdu! 😀

Millaiset laitteet/välineet sopivat juuri kotikuntosalille?

Kotikuntosalin perustana toimii usein kyykkyhäkki, smith-laite tai kyykky-/taljalaite, jonka ympärille sali on rakennettu. Jari Autereen kotikuntosalin perustana toimii smith-laite avoräkillä ja ylä/alatalja. Niiden lisäksi löytyy laaja valikoima levytankoja, runsaasti levypainoja ja käsipainoja kilosta viiteenkymmeneen kiloon. Lisäksi löytyy monenlaista oheislaitetta ja pienempää välinettä ja härpäkettä.

Itse lähtisin ensimmäisenä miettimään sitä, mitä kotikuntosalilla on tarkoitus tehdä ja sitten hankkimaan välineitä siihen tarkoitukseen. Jos tavoite on fitness-kisoissa, ei siihen ihan pelkillä kahvakuulilla päästä.  Minun kotikuntosalini määrittävä tekijä on tila, eli tuohon noin 15 neliöön olen pyrkinyt rakentamaan mahdollisimman monipuolisen kuntosalin. Tärkeä seikka on siis ollut kompaktius ja monikäyttöisyys. Esimerkkinä voi käyttää kiinteiden levytankojen telinettä, jonka leikkasin rälläkällä palasiksi* että sain sen kiinnitettyä seinälle. Hyvä tuli ja tilaa säästyi 😀 Jos tilaa olisi enemmän, olisi kotikuntosalillani myös enemmän erilaisia laitteita. 

* Ei Kuntokaupan virallinen suositus 😀

Autereen kotikuntosalilta löytyy myös lukuisia FitNord-kuntoiluvälineitä, kuten hex-käsipainoja, Olympia-painonnostotanko ja Tri Grip -levypainoja. Mies itse on ollut tyytyväinen FitNord-kuntoiluvälineisiin:

FitNord-tuotteiden ehdoton etu on hinta-laatusuhde! FitNordin tuotteet ovat kautta linjan todella laadukkaita ja kestäviä, mutta hinnaltaan hyvinkin edullisia muihin vastaaviin verrattuna. En ole vielä kertaakaan joutunut pettymään FitNordin tuotteisiin ja niitä on kotisalilleni kertynyt jo melkoinen määrä! 🙂

Onko jotain erityisiä vinkkejä kotikuntosalin rakentajille?

Itse suosin vapaita painoja ja laadukas levytanko on kaiken perusta. Sen ympärille on kehitettävissä valtava määrä erilaisia treenejä ja treenimuotoja. Kunnon kumimatto lattiaan on myös ihan ykkösjuttu, se tuo valtavasti lisää treenimukavuutta, kun ihan jokaista painojen kolahdusta ei tarvitse olla varomassa. Sitten niitä laitteita ja välineitä omien treenimieltymysten mukaan. Sellaista ei kannata hankkia, mitä ei tule käytettyä.

Paljonko kotikuntosaliin on käytettävä rahaa?

Pienemmän kotikuntosalin saa yleensä rakennettua noin 1000-2000 eurolla. Toki fakta on, että mitä enemmän salille haluaa tavaraa, sitä enemmän kokonaisuus myös maksaa. Kuitenkin kotikuntosalilla pätee sama nyrkkisääntö kuin vaikkapa työpaikkojen saleilla: monipuolisilla ja monikäyttöisillä laitteilla voi säästää yllättävän paljon rahaa ja tilaa. Esim. kestosuosikki FitNord kyykkyhäkki taljoilla on hintaansa nähden todella monikäyttöinen ja mahdollistaa yhdessä levypainojen ja tangon kanssa jo erittäin monipuolisen treenin.

Metallisydän-bloggari Jari Autereen kotikuntosalilta löytyy varmasti keskimääräistä kotisalia enemmän voimaharjoitteluvälineitä. Hän ei ole laskenut tarkkaan, paljonko saliin on uponnut rahaa, mutta kyse on tuhansista euroista. Halvemmallakin saa Autereen itsensäkin mukaan salin rakennettua, kunhan ei halua mahduttaa sinne ihan kaikkea ja priorisoi kunnolla, mitkä laitteet ovat oikeasti oleellisia ja mitkä jäävät vain pölyttymään.

Miksi kotikuntosalille kannattaa hankkia kuntoiluvälineitä juuri Kuntokaupalta?

Kuntokaupan tuotteet on laadukkaita ja toimitukset nopeita. Lisäksi kun vielä palvelukin on huippuluokkaa, mitä muuta voisi toivoa?! 🙂 

Tässä muutamia vinkkejä kotikuntosalin rakentamiseen. Kannattaa hyödyntää myös Kuntokaupan suunnitteluapua ja pitkää kokemustamme kotikuntosalien kalustamisessa. Autamme mielellämme suunnittelussa ja tarvittaessa myös asennuksessa! Ota yhteyttä sähköpostilla asiakaspalvelu@kuntokauppa.fi
, chatissa tai puhelimitse 045 2780 820 ja pistetään homma käyntiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *