Paras juoksumatto hinta minimoiden – Juoksumaton valinta OSA 2.1. Kävelijä / kuntoutuja

Käyttötarkoitus on avainsana juoksumaton, kuten monen muunkin hankinnan onnistuneessa valinnassa. Nyt katsotaan juoksumaton valintaa erilaisten kotikäyttäjien näkökulmasta. Yhteisökäyttöön tulisi valita vähintään Tunturi Platinum -juoksumaton tasoinen laite, joka on tarkoitettu useamman käyttäjän käytettäväksi. Aloitetaan etsimällä paras mahdollinen juoksumatto kävelyyn tai kuntoutukseen kotioloissa.

Otetaan tässä vaiheessa toiseksi avainsanaksi hinta. Suomessa harvalla on rahaa liikaa, vaikka yleisesti ottaen tullaankin toimeen hyvin. Suurimmalle osalle hankintoja tehdessä hinta on yksi tärkeimmistä kriteereistä. Näin verotietojen julkaisemisen jälkeen on lohdullista huomata, että kaikille se ei ole ihan niin tarkkaa… Nyt kuitenkin keskitytään meihin tavallisiin tallaajiin ja pohditaan seuraavaa kysymystä: ”Mikä juoksumatto minun tulisi valita, jos tärkeimpänä kriteerinä on mahdollisimman alhainen hinta?”

Joku näsäviisas voi tässä kohtaa ehdottaa juoksumatoksi vaikka isomummun kutomaa rispaantunutta räsymattoa – sen saisi ainakin halvalla ja siinäkin voi juosta vaikka ympyrää ja edestakaisin. Se olisikin paras valinta, jos juoksumatolla ei ole tarkoitus juosta kahta askelta enempää, vaan pääasiallinen käyttötarkoitus on ihailla sitä katseella Salkkareiden mainoskatkoilla. Moni sortuukin ”Nyt mä aloitan kuntoilun!” -innostuksissaan ostamaan sen kaikkein halvimman hilavitkuttimen, jolla ei todellisuudessa juoksisi edes innokkain kuntoilija.

Sitä varmemmin laadultaan ja käyttömukavuudeltaan surkea laite jää sohvaperunan nurkkiin pyörimään. Monella hankittu kuntolaite palvelee lähinnä sporttisen tunnelman luojana ahteri sohvan syvyksissä TV:tä katsellessa. Harvalla innostus kestää, kun laite saa aikaan muutamaa hikikarpaloa lukuunottamatta lähinnä pahaa mieltä. Pelkkänä koristeenakaan se ole kauneimmasta päästä, joten jos et aio panostaa välineeseen riittävästi, jätä se rimpula kokonaan ostamatta! Eli pelkän hinnan perusteella hankintaa ei ole syytä tehdä, vaan jotta hankinnassa on järkeä, juoksumaton täytyy olla käyttötarkoitukseensa riittävän hyvä.

Harva äkkiseltään ajattelisi, että kävely rasittaa juoksumaton vetomoottoria hölkkäämistä tai juoksemista enemmän. Tämä johtuu kävelyn aiheuttamasta kitkasta. Kävellessä kehon paino on lähes alati maton päällä painaen sitä alustaa vasten. Mitä raskaampaa kävelijää juoksumatto päällään kantaa, sitä kovemmin vetomoottori joutuu vääntämään koko matkan ajan. Alla on listattuna plussina ja miinuksina ominaisuuksia, jotka ovat tärkeitä ja eivät ole tärkeitä, kun juoksumaton pääasiallinen käyttötarkoitus on kävely.
+ Riittävän tehokas vetomoottori. Teholtaan alimitoitettu vetomoottori kärähtää ennen aikojaan.
+ Yksinkertainen käytettävyys. Kävelyharjoitukset ovat usein yksinkertaisia, joten helppokäyttöisyys menee monipuolisten ohjelmistojen edelle.
+ Sykkeen seuranta. Kunnon kehitystä ja sopivaa rasitustasoa on helppo seurata sykkeen avulla.
+ Kaltevuuskulman säätö. Nostamalla kaltevuuskulmaa kävelijä voi helpottaa vetomoottorin taakkaa ja vaihdella harjoittelun tehoja samallakin kävelynopeudella.
+ Hyvät takuuehdot. Vähintään kahden vuoden valmistajan takuu antaa luottoa siihen, että laite on tarkoitettu kestämään. Kannattaa varmistua myös, että varaosia on saatavilla ja huoltoverkosto luotettava, jolloin laitteella on käyttöikää myös takuuajan jälkeen.
– Juoksualustan leveys. Jos juoksumaton vetomoottori on riittävän järeä, alustan leveyteen ei käytännössä tarvitse enää erikseen kiinnittää huomiota.
– Juoksumaton paksuus. Kävellessä kilometrimäärät jäävät sen verran alhaisiksi, että maton käyttöiän kannalta paksuudella ei ole niin suurta merkitystä kuin kovempaa juostessa. Ennemminkin ohuempi matto on vetomoottorille hieman kevyempi pyörittää paksumpaan verrattuna.
– Monipuoliset ohjelmistot. Kuten sanottu harva kävelijä kaipaa kovin erikoisia ohjelmistoja. On kuitenkin hyvä, jos esimerkiksi harjoituksen pituus voidaan säätää helposti ja tehdä ohjelma, joka vaihtaa kaltevuuskulmaa ja siten harjoituksen tehoa säännöllisin väliajoin.

Tarvittavat ominaisuudet yhdistyvät parhaiten ja edullisimmin Bremshey RN5 -juoksumatossa, jossa on jatkuvalta teholtaan peräti 2,75 hevosvoiman moottori. Sen hinta on kuitenkin Absoluuttisen hinta-teho-suhteen puolesta aivan loistava. Esimerkiksi Tunturin uutta mallistoa edustava Tunturi Pure Run 4.0 -juoksumatto sisältää heikomman 2,5 hv moottorin ja on lähes tuplasti kalliimpi! Pitää vielä muistaa, että Bremsheyn takana on kotikuntolaitteiden markkinajohtaja Tunturi Fitness -konserni, jonka huoltoverkosto on Suomen kattavin ja maineeltaan paras.

Katso alla olevalta YouTube-videolta testailua Bremshey RN5 -juoksumatolla ja totea samat pointit, jotka löytyvät tekstistä.

Kotona kävelevän alhaisen hinnan metsästäjän kannattaa hankkia Bremshey RN5 -juoksumatto: hintaluokassaan se on selvästi paras ja kestävin. Jos on kyse oikein painavasta kuntoutujasta tai hyvin aktiivisesta kävelijästä, niin sitten suosittelen astetta järeämpää 3 hv moottorilla varustettua Bremshey RN7 -juoksumattoa, joka myöskin on edullinen. Molemmat ovat loistodiilejä: Tunturin kunnon takuut, asiantunteva suunnittelu, mahtavat tehot ja ominaisuuksiin nähden todella edullinen hinta!

Molemmat juoksumatot saat hankittua Kuntokaupasta kätevästi ALL-IN-pakettina, jossa mukaan tulee itse laitteen lisäksi yhteensopiva sykevyö, vaimentava ja alustaa säästävä suojamatto sekä voiteluainetta huoltamiseen (ks. huolto-ohjeemme). ALL-IN paketin voit hankkia RN5-juoksumaton osalta tästä ja RN7-juoksumaton osalta tästä.

Julkaistu kategoriassa FitNord-juoksumatot, Juoksumatot, Kuntolaite-testit, Tunturi juoksumatot, kirjoittanut .

Matias Kukkonen

Matias on Kuntokaupan yksi kolmesta perustajajäsenestä ja nykyisellään luotsaa Kuntokauppaa yrittäjänä ja toimitusjohtajana. Matiaksen oma urheilutausta pitää sisällään monenlaista harrastelua ja lyhyen jakson kilpaurheilua. Kilpaurheilu alkoi 23 vuotiaana, kun mies löysi tiensä pikajuoksuharjoituksiin syksyllä 2003 ja alitti ensimmäisenä kilpailukautenaan kesällä 2004 maagisen 11 sekunnin rajan ajalla 10,98. Tästä kehitys jatkui SM-tasolla siten, että kesä 2005 toi Kalevan Kisoissa M 100 m välieräpaikan. Kesällä 2006 Kalevan Kisat pidettiin Matiaksen silloisessa kotikaupungissa Jyväskylässä, jossa mies ylsi silloiseen tavoitteeseensa: miesten 100 m finaaliin. Seitsemäs sija Kalevan Kisoissa kolmantena kilpailukautena jäi lopulta viimeiseksi esiintymiseksi SM-kilpailuissa. Kesän 2006 viimeinen kilpailu Lahden Eliittikisoissa toi vielä uuden ennätyksen 10,71 hienoiseen (-0,8) vastatuuleen, mutta seuraavalla harjoituskaudella alkaneet loukkaantumiset päättivät lyhyen pikajuoksu-uran kolmeen kilpailukauteen. Nykyään Matias pitää huolta kunnostaan monenlaisten urheiluharrastusten parissa, jakaa näkemyksiään treenaamisesta ja kehittää Kuntokauppaa auttaakseen sinuakin eteenpäin kohti tavotteitasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *