Kesällä 2014 markkinoille saatu etuvetoinen Tunturi Go Cross F 50 crosstrainer myydyimpiä crosstrainereitamme eikä suotta sillä laitteessa on erinomainen käyttötuntuma ja mukavasti ominaisuuksia. Myös hinta-laatusuhde on erinomainen, joten laitetta tuleekin lähes aina suositeltua kotiin kuin kotiin.
Laitteen toimivuudesta on saatu kokemusta jo useamman vuoden ajan, sillä laitetta on myyty muutamana aiempana vuotena Bremsheyn tuotemerkillä. Hyvä käyttötuntuma, helppokäyttöisyys ja kestävyys tekevät laitteesta erinomaisen valinnan etuvetoiseksi crosstraineriksi kotikäyttöön.
Käyttö ja käyttötuntuma
Tunturi Go Cross F 50 crossarissa on 48 cm askelpituus ja liikemassaa 35 kg, mikä antaa laitteelle mukavan ja tukevan tuntuman. Polkimen liike on sulava ja laite sopii askelpituudeltaan ja kooltaan myös pitkälle käyttäjälle. Tunturi Go Cross F 50 on myös tukeva käyttää, eikä se huoju puolelta toiselle vaan seisoo vakaasti paikallaan.
Laitteen ohjelmisto on helppokäyttöinen. Pystyt asettamaan itsellesi valmisohjelmia tai säätämään asetuksia treenin aikana haluamallasi tavalla. Laitteen kädensijoissa on syketunnistimet, joilla saat seurattua sykettäsi tai pääset tekemään erillisiä sykeohjelmia. Vaihtoehtoisesti voit käyttää sykkeen mittaamiseen myös erillistä 5,4 kHz sykevyötä.
Tunturi GO Cross F 50 crossarista löytyy myös aikaisempi esittelyvideo blogistamme.
Parannuksia aikaisempaan ja ohjeita Tunturi Go Cross F crosstrainereiden asennukseen
Viimekaudella Tunturi Go malliston crosstrainereita vaivasivat saatavuusongelmat, mutta tällä kaudella tämän suhteen näyttää paremmalta. Mallisto on saanut myös päivityksiä, joilla on saatu kitkettyä yleisimpiä ongelmia laitteen kokoonpanoon liittyen. Esimerkiksi laitteen etujalan kiinnitysosa, joka on altis kuljetusvaurioille, on nyt vahvistettu kuljetuksen ajaksi metalliputkella, joka suojaa kiinnityskohtaa vääntymiseltä.
Laitteen kasaus on helppoa ja vie noin tunnin. Oikein tehdyn asennuksen jälkeen välttyy ylimääräisten lisäsäätöjen tekemiseltä, ja laite on käytännössä huoltovapaa (normaalia kulumista lukuun ottamatta). Paras tapa pidentää laitteen käyttöikää on pitää se puhtaana. Puhtaana pidossa ei kuitenkaan tule käyttää voimakkaita pesuaineita, koska ne saattavat syövyttää ja kuluttaa laitteen muoviosia.
Alla on listattuna muutamia tärkeitä seikkoja, mitkä tulisi ottaa huomioon crosstrainerin asennuksessa. Myös yllä olevassa videossa demonstroin asennukseen liittyviä seikkoja.
- Älä kiristä kiinnitysruuveja tiukalle, ennen kuin kaikki osat ovat kohdillaan ja olet työntänyt kädellä laitteen poljinta edestakaisin kiskolla muutaman kerran. Tällä tavalla varmistutaan, että kiskot ovat suorassa ja jalusta kulkee tasaisesti. (katso yllä oleva video.)
- Mikäli kiskot ja jalustat eivät toimi kunnolla, ota huomioon myös jalkojen korkeussäätö ja tarkista, että kisko ei kulje muuhun runkoon nähden notkolla. Säädä jalkojen korkeutta tarvittaessa.
- Muista laittaa molemmat kaksi aluslevyä / prikkaa käsikahvojen ja rungon kiinnityskohdan väliin. Suora ja musta, mutkalla oleva, aluslevy. Tätä kiinnityskohtaa ei tule vääntää naamapunaisena tiukalle vaan sopivan napakaksi. Toinen prikoista, joka on kuin väännelty mutkalle, jää käsikahvan ja rungon väliin estämään osia hankaamasta vasten toisiaan.
- Etuosaan, kahvojen ja jalustan yhdistävään niveleen, kiinnitetään koriste- / suojamuovit, jotka saattavat pitää natinaa, jos osat eivät ole täysin kohdallaan tai ne on väännetty liian kireälle. Kiinnitys saattaa jäädä natisemaan myös läpimenevän laakerin kohdalta, jos mutteri kiristetään liian kireälle. Tämä vaiva korjaantuu mutterin löysäämisellä, muovin kiinnitysruuvin löysäämisellä tai muovien uudelleen asettelulla. Laitteen tämän osan kanssa on vielä ehkä hieman tehtävissä kehitysparannuksia, jotta asennus sujuisi vieläkin mutkattomammin.
- Lopuksi vielä muistutus, että käyttöpaneelin ja sykesensorien liitäntäjohtojen kanssa saa olla tarkkana, jotta ne eivät vaurioidu asennuksen tiimellyksessä. Mikäli kokee, että kädet eivät riitä paneelia kiinnittäessä, on tähän vaiheeseen hyvä pyytää apua kaverilta.
Lisävinkkejä asennukseen voi käydä lukemassa aiemmin kirjoittamastani artikkelista: Crosstrainerin asennus – vältä näitä virheitä.